Алергія у немовлят: що робити?

Симптоми та фактори виникнення

Алергія у дітей – це реакція імунної системи на потенційно небезпечний продукт чи речовину, внаслідок чого імунна система починає запускати захисні процеси. Найчастіше зустрічається харчова алергія у немовлят.
Симптомами алергії у немовляти можуть бути почервоніння, діатез (висипання на шкірі щік з наступним лущенням), свербіж, кропив’янка, набряк Квінке, нежить, кашель. Крім того, можуть виникнути кишкові розлади: рідкий стілець, запор, метеоризм, коліки. Провлятися можуть і респіраторні симптоми: бронхоспазм, нежить.
Якщо немовля знаходиться на природному вигодовуванні, то алергія в першу чергу пов’язана з дієтою мами. Якщо на штучному, то алерген, очевидно, міститься у вживаних ним продуктах. Однією із причин алергії є спадковий фактор. Так, якщо алергією страждав один із батьків, то ризик появи алергії у дитини становить 36 відсотків, якщо обоє батьків – 61.

Ще одним серйозним фактором виникнення алергії є те, як протікав процес вагітності та безпосередньо пологи. Імовірність появи алергії збільшується в рази, якщо у мами під час вагітності була гіпоксія плода або кисневе голодування, а також гострі респіраторні або кишкові інфекції. На розвиток дитячого організму негативно відбивається наявність у мами бронхолегеневих захворювань, хвороб серцево-судинної системи, а також курей під час вагітності та передозування антибіотиками. При перерахованих факторах алергія у немовлят виникає у 80 відсотках випадків.
Алергія у дитини може виникнути і внаслідок використання непридатних для дитини косметичних засобів, таких як мило, крем, пральний порошок, ополіскувач.


Як впоратися з алергією

Що ж робити, якщо у немовляти з’явилася алергія? Насамперед необхідно звернутися до лікаря: педіатра чи алерголога. Лікар здійснить огляд, призначить необхідні аналізи і лише потім визначить лікування. Якщо форми алергічної реакції важкі, буде призначено лікування в стаціонарі. Якщо в сім’ї є алергії, велика ймовірність, що дитина успадкувала цю недугу. Можна спробувати виявити алерген самостійно, для цього потрібно вести харчовий щоденник. Завести окремий зошит і записувати в нього всі продукти харчування, що вживаються дитиною за день.

Якщо дитина на грудному вигодовуванні – на перший план виходить дієта мами. Якщо на штучному, можна спробувати перейти на іншу суміш. При виборі суміші потрібно ретельно вивчити її склад і властивості, щоб виключити покупку продукту з речовинами, що викликають алергію. ананаси, рибу, морепродукти, ікру, мед, горіхи, часник, цибулю, квашену капусту, редис, редьку, консерви, прянощі. Сюди ж відносяться овочі та фрукти червоного та помаранчевого кольорів. Також необхідно виключити продукти, що містять барвники та консерванти. Алкогольні напої та куріння теж під забороною. Крім того, необхідно обмежити споживання наступних продуктів: незбираного молока, сметани, манної крупи, цукру, макаронів з борошна вищого ґатунку, кондитерських виробів. Викликати харчову алергію можуть: майонез, соус, чіпси, аджики, ковбаси.

Важливо харчуватися натуральними продуктами. Дозволяється вживати:
– кисломолочні продукти (кефір, йогурти без добавок, сир, тверді сири, ацидофілін)
– крупи (вівсяна, рисова, кукурудзяна, гречана)
– овочі (зеленого та білого) кольори – селера, огірок, кабачки)
– супи (круп’яні та вегетаріанські)
– нежирне м’ясо (яловичина, індичка, курка, нежирна свинина)
– риба (хек, судак, тріска)
– хліб із сортів борошна грубого помелу (пшеничне борошно другого сорту або житнього борошна)
– рослинна олія;
– чай, компот, морс.
При змішаному типі харчування дитини або при штучному вигодовуванні, алергеном можуть бути білки коров’ячого молока, тому необхідно замінити молочний білок, що входить до складу вживаної суміші, гіпоалергенний. Після виявлення, продукт, що викликає алергію, виключається з раціону дитини. Дієта дотримується протягом трьох місяців. Після закінчення терміну симптоми поступово зменшуються або зникають зовсім.

Releated Post