Дитина та домашня тварина

 Діти дуже люблять своїх домашніх тварин… але не завжди вміють їх доглядати. Навчимо?  

       &nbsp. Наприклад, спілкування з хом’яком, кішкою або собакою в результаті допомагає малюку швидше адаптуватися в новому колективі і знаходити друзів, а спільний (з батькам) догляд за тваринами, прогулянки та ігри роблять дружнішу сім’ю.  Фахівці рекомендують заводити домашню тварину, коли малюкові виповниться шість років. Саме в цьому віці малюк:

Здатний зрозуміти, що тварина – не іграшка (вже може відчувати чужу радість і біль);

Почасти готовий взяти на себе відповідальність за тварину.

         У 6 років дітей можна частково залучати до догляду за тваринами: малюк може, наприклад, протирати стінки акваріума або мити напувалки та годівниці у пташки або у хом’яка (зрозуміло під наглядом дорослих). Що стосується догляду за кішкою та собакою – це складніше. Але погодувати вихованця або навіть вигуляти його у дворі (якщо собака невелика) чадо цілком здатне. Звичайно, навчити дитину догляду за домашньою твариною – завдання батьків. Бо як буває? Спочатку малюка просто за вуха не відтягнути від нового члена сім’ї – він готовий грати з кошеням або цуценям цілодобово (а також годувати, дресирувати, вичісувати). Але оскільки цей процес досить одноманітний, незабаром малюк втрачає інтерес до нього і всі турботи про тварину лягають на плечі батьків.  Щоб цього не сталося, дуже важливо дитині:

Розповідати, як необхідні, наприклад, його кошлатому другові своєчасний обід та прогулянка;

Читати книги про тварин;

Допомагати у догляді за вихованцем. Адже дитина, через вік, можуть забути, що настав час поміняти воду в напувалці або прибрати за вихованцем. Але якщо він виконуватиме свої обов’язки регулярно (завдяки вашим нагадуванням), поступово це увійде до звички.

        Батьківський приклад є найдієвішим «учителем» у найрізноманітніших ситуаціях: спілкування з домашніми тваринами та догляд за ними – не виняток. Якщо ви самі демонструватимете любов до хвостатих вихованців і увагу до їхніх потреб, ваш малюк буде надходити також! Крім того, отримає безліч бонусів від спілкування з домашніми тваринами – вони навчать його бути відповідальним, дбайливим, небайдужим!

        Що робити, якщо малюк народився, а в сім’ї вже є собака? Віддавати собаку родичам зовсім не потрібно – її можна навчити правилам поведінки в новій обстановці: привчити до того, що малюка не можна облизувати, голосно гавкати поряд, залазити в дитяче ліжечко. Розумний пес обов’язково зрозуміє! Коли дитина підросте, собака стане йому справжнім другом – відданим і завжди готовим до ігор. Для безпеки прибирайте собачі миски з їжею та водою, коли малюк почне повзати; регулярно показуйте тварину ветеринару – собака має бути щеплена. Крім того, і малюка навчайте правилам спілкування з нею.

Releated Post