Лікувальні властивості вівса

Цінність та поживні властивості вівса можна оцінити за його багатим вітамінно-мінеральним складом. Крім білків, жирів та вуглеводів, він містить метіонін, холін, вітаміни А, Е, В1, В2, солі калію, магнію, фосфору, заліза, натрію, кальцію, цинку, кобальту, марганцю. Така криниця корисних речовин, здатна попередити і вилікувати багато хвороб, тому овес має досить широку сферу внутрішнього та зовнішнього застосування.

Корисні властивості має не тільки овес, а й вівсяні крупи. А максимальну користь цього злака можна зберегти, якщо його запарювати чи варити недовго. Однак у побуті використовуються різні варіанти його приготування.

З усіх круп саме вівсяна крупа має велику поживну цінність. Вона надає організму витривалості, зміцнює імунітет, дає м’язову силу. Народна медицина застосовує відвар з крупи вівса при виснаженні організму як легке проносне і засіб очищення шлунково-кишкового тракту. Вівсяні пластівці та толокно, виготовлені з зерен вівса, засвоюються набагато краще за цільну крупу і часто використовуються в дієтичному харчуванні. Регулярне їх вживання надає волоссю і шкірі здорове сяйво. Це відбувається за рахунок вітамінів, особливо А, Е і групи В. Слизовий відвар вівсяних пластівців використовують як обволікаючий засіб при хворобах шлунка. Запарені пластівці застосовуються для загальних та місцевих ванн з метою омолодження шкіри, а також у лікуванні екземи, дерматиту та інших шкірних захворювань.

Ванни із запареної свіжої соломи вівса застосовують для лікування суглобів та зняття фізичної та розумової перевтоми. А внутрішнє застосування сухого запареного вівса використовується при лікуванні нирок, печінки, при недокрів’ї, тривалому кашлі, для виведення зайвого холестерину з організму. Також запарений овес використовують для поліпшення діяльності серцево-судинної системи, нормалізації складу крові, стабілізації роботи нервової системи та поліпшення обміну речовин. Неоціненну користь овес приносить при лікуванні цукрового діабету.

Незрілий овес підвищує в організмі рівень чоловічого гормону тестостерону, який необхідний для підтримки репродуктивної функції, збереження та підвищення потенції у чоловіків.

Всі корисні і лікувальні властивості проявляються тільки завдяки його насиченому вітамінному, мінеральному та амінокислотному складу, а здатність очищати шлунково-кишковий тракт – завдяки грубоволокнистій структурі.

Releated Post