Особливості навчання у Польщі для українців

Вища освіта відкриває перед будь-якою людиною нові можливості. Досвідчений випускник може працевлаштуватися на високооплачувану роботу та присвятити себе улюбленій справі. Ще у старших класах школярі починають серйозно замислюватись про майбутню професію, розглядаючи пропозиції від ВНЗ.

Навчання за кордоном – це унікальна можливість здобути якісну освіту. З дипломом міжнародного зразка випускник зможе працювати не лише на території однієї країни, а й обирати між десятками держав. Для національних абітурієнтів чудовим варіантом є навчання в Польщі, про переваги якого Ви зможете дізнатись на сайті https://proekt-obk.com/. Європейський проект «Освіта без кордонів» створена для допомоги українським абітурієнтам на всіх етапах вступу та здобуття вищої та післядипломної освіти у Польщі.

навчання за кордоном

Процедура вступу українця до польського ВНЗ

Першим етапом є написання мотиваційного листа до приймальної комісії ВНЗ. Абітурієнт описує свої прагнення та бажання. Він пише про те, де зараз навчається та ким бачить себе в майбутньому. Важливо вказати свої позитивні якості та описати, чому він хоче вчитися саме у цьому університеті. Лист складається польською мовою.

Щоб стати студентом вищого навчального закладу Польщі, необхідно своєчасно зібрати та надати приймальній комісії документи. Обов’язковими є:

  • шкільний атестат (для вступу на 1 курс після школи);
  • диплом бакалавра (для вступу на магістратуру);
  • апостиль (не завжди, але часто його вимагають вищі навчальні заклади);
  • сертифікат про здачу ЗНО;
  • сертифікат про знання польської (англійської);
  • чинний закордонний паспорт;
  • медичні довідки 086/о, 063/о;
  • віза типу D;
  • фото 35*45.

Точний перелік документів скажуть лише представники навчального закладу у Польщі, бо для кожного з них він індивідуальний.

Популярні університети у Польщі

Кожен абітурієнт може сам обирати навчальний заклад, ґрунтуючись на персональних цілях та пріоритетах. Багатьох цікавить юридичне, філологічне та медичне навчання у Польщі. Для отримання знань найчастіше вибирають такі ВНЗ:

  • Ягеллонський університет;
  • Державний університет ім. Марії Кюрі-Склодовської;
  • Польсько-Японська академія комп’ютерних технологій;
  • Вроцлавська політехніка;
  • Академія Леона Козьмінського;
  • Університет Лазарського;
  • Університет соціальної психології;

На території країни функціонують як приватні, і державні навчальні заклади. Абітурієнт може ознайомитися з усіма перевагами та особливостями даних місць та обрати оптимальний варіант для себе. Який ВНЗ Польщі краще обрати для здобуття вищої освіти, Ви дізнаєтесь на сторінці https://proekt-obk.com/country/polsha. Якщо у Вас виникнуть питання щодо навчальних закладів, зверніться до співробітників проекту «ОБК».

навчання в польщі

Державні ВНЗ у Польщі цінуються за різноманітність стипендіальних програм. Абітурієнти можуть претендувати на пільгове навчання із правом отримання стипендії. Також вони можуть проходити практику у будь-якій країні Євросоюзу.

Важливі особливості процесу навчання у Польщі

Специфіка здобуття освіти у європейських країнах дещо відрізняється від тих правил, до яких звикли українці. Система вищої освіти включає три етапи:

  1. Бакалаврат. Для отримання ступеня бакалавра необхідно провчитися 3 роки, бакалавра-інженера – 3,5 роки. Після закінчення цього курсу студент може забрати свої документи та працевлаштуватися за спеціальністю на одне із підприємств країни або за її межами. Найчастіше поляки так і чинять.
  2. Магістратура. Курс триває 1,5 – 2 роки залежно від спеціальності та факультету. Вчитися на магістра можна лише після закінчення бакалаврату. Цей курс не є обов’язковим (окрім медичних та юридичних напрямків), але буде перевагою для тих, хто планує працевлаштовуватись на керівні посади.
  3. Докторантура. Отримати ступінь доктора наук можна після успішного написання та здачі наукової роботи. Це є актуальним для тих, хто планує вести викладацьку діяльність.

Також відрізняється заочна форма навчання у Польщі. Вона передбачає проведення щонайменше 1/4 всіх занять у присутності групи та викладачів. Інші 3/4 часу студенти можуть займатися самоосвітою, роботою та іншими справами. Програма заочного навчання на 60% збігається із програмою денних груп. Навчання на нестаціонарній формі практично завжди платне.

Releated Post