Виправлення носової перегородки. Що таке септопластика

Септопластика – операція з виправлення носової перегородки. Необхідність випрямити перегородку обумовлена ​​не лише зовнішніми дефектами, а й можливими наслідками для здоров’я. Септопластика відноситься до хірургічного втручання, але при цьому є найменш травматичною операцією. Крім усунення дефекту та проблеми, септопластика дозволяє зберегти кісткову та хрящову структуру носа без змін та пошкоджень. Усі хірургічні маніпуляції виробляються всередині носа через невеликі розрізи, таким чином, завдяки незначній підслизовій резекції перегородки, коригується її форма.

Септопластика в короткий час дозволяє:– швидко покращити якість життя-відновити носове дихання-позбавити пацієнта від численних проблем, пов’язаних з хронічними ЛОР-захворюваннями, які спричинені деформацією носової перегородки.Септопластика не змінює форму носа і не відноситься до естетичних оперативних втручань за її корекцією, але при цьому цілком може поєднуватися з ринопластикою.

Причини деформації носової перегородки

Носова перегородка  –  це ділянка кістково-хрящової тканини, що розділяє носову порожнину на дві частини. При її деформації відзначається усунення положення перегородки від середньої лінії. Викривлення перегородки носа може доставляти людині безліч проблем, а також. провокувати хронічні захворювання органів дихання (риніт, тонзиліт, гайморит, фронтит тощо). Викривлення носової перегородки може викликати утруднення носового дихання, хропіння, обтяжене нерівне дихання. прискорені рецидивні носові кровотечі. При травматичному викривленні перегородки значно деформується форма носа. Існують причини, через які перегородка носа може деформуватися. Серед них фізіологічні особливості, а також травматичні та компенсаторні причини.Фізіологічний фактор – найпоширенішим серед причин викривлення. перегородки носа. Так, кісткова та хрящова тканини людини набувають нерівномірного зростання, це відбувається під час розвитку та зростання всього організму. Носова перегородка, як правило, деформується повністю, може бути зміщена в один бік або на ній утворюються виступи, звані гребенями або шипами, крім того, можливі nbsp; їх суміщення та комбінації. 

Травматичний фактор– найменш поширена причина викривлення носової перегородки. Найчастіше він зустрічається у спортсменів, але також може бути викликаний такими причинами як падіння, удар, удар та ін. Варто відзначити, що навіть незначна травма, при якій деформується тільки хрящ, особливо отримана в дитячому віці (або у віці, що супроводжується зростанням організму в цілому), призводить до порушення розвитку кістково-хрящової тканини носа, і, відповідно, викривлення носової перегородки. >

До компенсаторних причин деформації перегородки відносяться:– присутність стороннього тіла в носовій порожнині (наприклад, пірсинг)- наявність поліпів, аденоїдів та інших новоутворень у порожнині носа- наявність вазомоторного риніту у людини (набряк слизової оболонки) носа)
Якими б факторами та причинами не була б обумовлена ​​деформація носової перегородки, її виправлення на сьогоднішній день можливе лише за оперативного втручання, тобто септопластики.

Види септопластики

Сьогодні септопластика носової перегородки проводиться декількома способами:  ендоскопічним шляхом (звичайне хірургічне втручання) і за допомогою лазерних технологій. У більшості випадків пацієнти, які стикаються з проблемою викривлення перегородки носа, віддають перевагу методу, що добре зарекомендував себе, – ендоскопічній септопластикі.


Лазерна септопластика

Виправлення носової перегородки здійснюється за допомогою лазерного променя. Як правило, ця процедура проводиться під місцевою анестезією, вона безкровна та практично нетравматична. Крім того, лазерний промінь має виражені антисептичні властивості, що значно скорочує ризик заражень і ускладнень у післяопераційний період. Крім того, реабілітація після лазерної септопластики проходить швидко та безболісно.

Releated Post