Цікаві курси для обдарованих дітей

Масару Ібука вважав, що дитячий мозок, здатний вбирати знання, як губка, але коли відчуває, що переповнений, відключається і перестає сприймати нову інформацію. Більшість батьків турбуються, що дають дитині недостатньо знань, особливо коли бачать, що малюк вчиться всьому швидко і без особливих зусиль. Так в житті дошкільника з’являються все нові і нові заняття, курси для обдарованих дітей — такі, які обіцяють виховати з вашої дитини генія.

Ця стаття розповість вам:

  1. Як правильно розвивати інтелектуальні здібності дітей.
  2. Які курси допомагають у розвитку обдарованих дітей.
  3. Про користь найпопулярніших розвиваючих курсів для обдарованих дітей.
  4. Про користь ментальної арифметики.

Як правильно розвивати інтелектуальні здібності дітей?

Вчені говорять, що найяскравіші таланти і здібності мають ті діти, яких розвивали різнобічно. Це означає, що в період активного розвитку розумових здібностей батьки не вибирали один пріоритетний напрямок, наприклад, математику або творчість, а давали малюкові знання з різних областей. І все-таки не знання є найголовнішою інтелектуальною цінністю, а здатність до мислення і навчання. У розвитку старшого дошкільника важливо, щоб учень навчився:

  • досить швидко і вдумливо читати;
  • вирішувати прості арифметичні задачі;
  • вирішувати завдання, що змушують думати, що вимагають застосування логіки;
  • фантазувати;
  • бути уважним;
  • легко запам’ятовувати великі обсяги знань;
  • твердо тримати в руці ручку.

Ще одна важлива умова правильного інтелектуального розвитку — це комплексний підхід. Для гармонійного розумового розвитку обов’язковими умовами є:

  • повноцінний фізичний розвиток (правильне харчування, рух, прогулянки);
  • соціальне виховання (навички спілкування, побудови взаємин, навчання в колективі, вміння пристосуватися до нових обставин, адаптуватися в незнайомому соціальному середовищі);
  • емоційний розвиток (виховання впевненості, здатності до подолання труднощів, довіри до навколишнього світу, цілеспрямованості, самостійності та ін.)

Які курси допомагають у розвитку обдарованих дітей?

Для початку виділимо головні вимоги, яким повинні відповідати курси розвитку обдарованих дітей:

  1. Психологічно комфортна атмосфера.
  2. Індивідуальний підхід вчителя в спілкуванні, мотивації та виборі навчального навантаження для кожного учня.
  3. Достатня інтенсивність навчання, що відповідає віку і здібностям малюка.
  4. Зручне розташування розвиваючого центру і оптимальний для життєвого графіка дитини розклад.

Варіанти розвиваючих курсів, де діти відкривають свої таланти:

  • курси мнемотехніки;
  • творчі заняття;
  • уроки музики, гра на музичних інструментах — розвивають почуття ритму, слухову і зорову пам’ять;
  • шахи — тренують логіку, аналітичне мислення;
  • уроки ментальної арифметики — стимулюють обидві півкулі, підвищують швидкість і ефективність розумових процесів.

Користь найпопулярніших розвиваючих курсів для обдарованих дітей

Мнемотехніка.

Цікава динамічна програма тренування пам’яті і мислення. Вона використовується, щоб поліпшити властивості пам’яті — полегшити сам процес запам’ятовування і збільшити обсяги матеріалу, що запам’ятовується. Важливу роль в навчанні грає візуалізація, створення асоціацій з конкретними образами, що запам ятовуються. У ранньому дитинстві в якості інструменту мнемотехніки можуть використовуватися картки з картинками. Дорослі діти вже працюють з уявою.

Плюс — розвивається пам’ять.

Недоліки — є ризик механічного (неусвідомленого) запам’ятовування. Пам’ять — не єдина здатність, необхідна для успішного навчання і розвитку талантів.

Прикладна творчість.

Будь-яке творче заняття передбачає роботу головою і руками, тренує дрібну моторику, корисне для розвитку уяви, образного, просторового мислення.

Недолік — воно розвиває переважно праву півкулю, а для повноцінного розкриття інтелекту необхідно розвивати і раціональне (лівопівкульне) мислення.

Користь ментальної арифметики

Школа ментальної арифметики Соробан® проводить курси швидкісного рахунку в розумі. На них застосовується унікальна програма, розроблена на базі японської системи рахування на соробані. Унікальна вона тим, що не експлуатує пам’ять, увагу дитини, а розвиває їх, а ще розвиває інші важливі здібності, які допоможуть учневі засвоювати потрібні знання.

Рахування на соробані, як і мнемотехніка, працює на принципах візуалізації з тією різницею, що задіює обидві півкулі мозку. Воно розвиває не тільки зорову, а й слухову, сенсорну пам’ять, впливає на швидкість прийняття рішень, підвищує концентрацію, тренує моторику.

Розвиток інтелекту — це головна мета курсів Соробан® для обдарованих дітей, але вона не була б досягнута без високого професіоналізму педагогів школи, без особливого підходу до кожного учня, без сучасного обладнання класів і надзвичайно доброї, позитивної атмосфери, яка панує на кожному занятті.

Releated Post